"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kristian Hornsleth lægger galleri til TFS' Park-udstilling

3. oktober 2014 - Artikel

"For mig handler det kun om ytringsfrihed og det pisser mig af, at man skal sendes i spjældet for at lave billederne. Derfor vil jeg gerne lægge galleri til”, udtaler Kristian Hornsleth.

Fra torsdag d. 23. oktober til fredag den 31. oktober kan man i København se den kunst, der er kriminel i Sverige, og som den svenske stat vil destruere.

Det sker, når Dan Parks forbudte værker udstilles på Hornsleth & Friends i Bredgade 8 i hjertet af København.

Det er den kendte kunstner Kristian von Hornsleth, de lægger lokaler til udstillingen.

Det skyldes ikke, at han er en beundrer af Dan Parks kunst:

”Personligt synes jeg, at værkerne er ubehagelige, men de er jo samtidig også en barsk satire på den svenske berøringsangst over for raceproblemer. Jeg har selv arbejdet med racefordomme og udbytteforhold mellem I - og U-lande i mine værker, til stor forargelse, og det ville være løgn at påstå, at jeg ikke er utryg ved udstillingen. Men for mig handler det kun om ytringsfrihed og det pisser mig af, at man skal sendes i spjældet for at lave dem. Derfor vil jeg gerne lægge galleri til”.

Udstillingen foregår i samarbejde med Trykkefrihedsselskabet, der er glad for at fundet et sted at udstille værkerne.

”Det er et stærkt signal, der sendes, når en så markant dansk kunstner som Kristian von Hornsleth lægger lokaler til udstillingen. Det er vi glade for i Trykkefrihedsselskabet. Det helt afgørende budskab i denne sag er, at man ikke bør sendes bag tremmer for at lave kunst. Det gælder uanset, om man bryder sig om værkerne eller ej. Nu får danskerne og også svenskerne for første gang mulighed for at se den forbudte kunst. Mit gæt er, at mange vil blive rystede over, hvor lidt der skal til, for at blive fængslet i vores broderland.”

Trykkefrihedsselskabets næstformand Aia Fog understreger, at det er de 8-9 værker, der sendte Dan Park i fængsel og som nu skal destrueres af den svenske stat, der vil blive udstillet. Det inkluderer ikke de to meget omtalte Muhammedtegninger.

”Dan Parks værker er kommentarer til bestemte begivenheder i Sverige. De kan ikke forstås uden, at man kender baggrunden for dem. Derfor vil der ved hvert værk være en tekst om baggrunden, så beskueren bedre kan begribe Parks hensigt med værkerne”, lyder det fra Trykkefrihedsselskabets næstformand.

Se interview med Kristian Hornsleth og Aia Fog i Aftenshowet, fra 24. minut her

Se Politikens omtale her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg