"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Sverigedemokraterne – en lavmælt udgave af DF?

5. februar 2015 - Artikel - af Katrine Winkel Holm

Paula Bieler holder oplæg i TFS. FOTO: Steen Raaschou

Partiet beskyldes for de værste ting i svensk presse, men når man møder en sverigedemokrat i virkeligheden, er fordommene svære at opretholde.

Hvis Sverigedemokraten Paula Bieler er repræsentativ for Sverigedemokraterne, er Sverigedemokraterne en lavmælt, moderat udgave af Dansk Folkeparti. Det er min konklusion på tirsdagens møde i Trykkefrihedsselskabet med Paula Bieler.

Den eneste afgørende forskel mellem det danske og svenske parti er, at Sverigedemokratene har et problematisk udspring i et højrenationalistisk parti. Men partiet har for længst gjort op med det og kører i dag nul-tolerance over for ”ekstremister”.

Berlingskes Bent Winther interviewede Paula Bieler i forlængelse af interviewet og skriver indledningsvist:

”Hun ligner ikke en svensk nazist – dertil har hun alt for meget hår på hovedet. Og det er hun heller ikke. Og hun er heller ikke hverken racist, islamofob, fremmedfjendsk eller skør i bolden. I det hele taget mener 26-årige Paula Bieler, at det er vanvittigt frustrerende, at alle andre skal definere, hvad hun og hendes partifæller mener. Som om de havde en stor, hemmelig masterplan om at omdanne Sverige til Det Tredje Rige eller smide alle, der ikke kan udtale »kanelbullar« på den rette måde, i Østersøen.”

Sverigedemokraterne er ikke så hurtige til at skride til eksklusioner som Dansk Folkeparti er, når partimedlemmer citeres for noget uheldigt i medierne. Paula Bieler mener, der er gode grunde til, at Sverigedemokraterne på dette punkt adskiller sig fra Dansk Folkeparti:

»Jeg synes, vi er konsekvente med at smide folk ud, der ikke deler vores synspunkter. Men meget af det, der siges, holdes jo hemmeligt. Og så er vi meget bevidste om, at det skal gå rigtigt til. Vi udreder, hvad der er sket, og baggrunden for udtalelserne. Man skal ikke smides ud, fordi man er citeret for noget, der er taget ud af en sammenhæng, eller fordi man ikke kan kende forskel på islam og islamisme. Vi bliver nødt til at undersøge de hensigter, personen har haft med udtalelserne. Det kræver mange samtaler. Det kan godt være, at det havde været mere taktisk at gøre som Dansk Folkeparti. Men spørgsmålet er, om det er retfærdigt. Jeg tror ikke, at vi får et bedre samfund ved at marginalisere dem, som er blevet fejlopfattet. Man bliver nødt til at bedømme os på det, vi siger, og ikke på det, vi ikke siger

Læs hele interviewet her

Hør hele Paula Bieler oplæg her 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg