"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Boligselskab sikrer juletræ i Egedalsvænge

27. november 2014 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Juletræet kommer kun op, fordi boligselskabet handler hen over hovedet på afdelingsbestyrelsen i  boligområdet, der viser alle sikre ghetto-tegn.

Bebyggelsen Egedalsvænge i Kokkedal nord for København kom på alles læber i november 2012, da et lille muslimsk flertal i afdelingsbestyrelsen afviste at bruge penge på bebyggelsens traditionelle juletræ få dage efter, at bestyrelsen havde brugt 60.000 kroner på en stor muslimsk Eid-fest.

Men efter stor polemik og omtale i pressen kom det ret undseelige juletræ til sidst op på en af bebyggelsens pagoder.

Og også i år kan den store danske minoritet i Egedalsvænge - etniske danskere udgør 37 procent af beboerne, men tallet er for nedadgående - se frem til, at et juletræ fra på søndag udsmykker bebyggelsen.

"Ligesom i en del af vores andre boligafdelinger vil der også blive sat juletræ op i Egedalsvænge. Det vil – ligesom i resten af landet – blive tændt den første søndag i advent," oplyser Anette Hertz, der er kommunikationschef i boligforeningen 3B, som Egedalsvænge hører under, til Trykkefrihed.

At der kommer et juletræ op i Egedalsvænge i år skyldes ikke en pludselig juletræsbegejstring hos afdelingsbestyrelsen. 

Afdelingsbestyrelsen i Egedalsvænge havde, da juletræssagen rullede i 2012 flere ledende medlemmer af den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir som medlemmer.

Siden blev afdelingsbestyrelsen afsat og en ny valgt, men i marts i år besluttede organisationsbestyrelsen i boligforeningen 3B helt at overtage opgaverne fra den lokale afdelingsbestyrelse, da organisationsbestyrelsen vurderede, at afdelingsbestyrelsen i Egedalsvænge på flere punkter ikke levede op til sit ansvar som bestyrelse.

Renovering af facaden 

Der er de seneste år brugt millioner af kroner på en renovering af Egedalsvænge, hvor man blandt andet har udskiftet facaderne i de 630 lejligheder, som bebyggelsen, der blev opført som socialt boligbyggeri i 1971-73, består af.

Med støtte fra Landsbyggefonden har man udover at udskifte facaderne, malet opgangene og installeret ovenlys i disse samt forbedret områdets udearealer. 

Men ifølge Den Korte Avis er der stadig problemer i og omkring området.

I en artikel fra 13. november skriver Den Korte Avis, at "børn på helt ned til 7 år deltager i grov chikane og hærværk mod naboer i området; sten bliver kastet gennem vinduerne til private hjem og beboere må springe for livet, når de unge drøner igennem området på deres knallerter. 

Naboer har forgæves søgt hjælp hos både politi, lokal- og folketingspolitikere. Der bliver lyttet og kommunen arbejder med en forebyggende indsats. Men problemerne bliver ikke løst." 

Af en anden artikel i Den Korte Avis fremgår det, at "nogle af naboerne (til Egedalsvænge, red.) bygger høje hegn for at beskytte deres villaer og sig selv, medens andre giver op og forsøger at sælge."

Og til fagbladet Dansk Politi, der udgives af Politiforbundet, fortæller naboer til bebyggelsen om en havefest ved en et års fødselsdag, der blev udsat for stenkast, så gæsterne måtte flygte inden døre, og om knallerter i høj fart, der tvinger cyklister af stien, og om unge, der sælger stoffer.

Til Dansk Politi forklarer politidirektør Finn Borch, at Nordsjællands politi har oprettet en 20 mand stor specialenhed, Enheden for Trygge Boligområder, der også fungerer som en slags mobil lokalpolitistation.

Desuden har naboerne fået udleveret et telefonnummer til enheden, så de kan ringe til enheden, hvis de oplever problemer i området.

"Vi føler, at vi er overladt til os selv. Efter klokken 16 er der telefonsvarer på det nummer, vi har fået udleveret. Der er ikke gjort noget reelt for at stoppe stenkastene. Nu bliver der sat videoovervågning op, men det virker som symptombehandling," fortæller en af naboerne, Lars, til Dansk Politi og fortsætter:

"Vi føler os utrygge, nogle er decideret bange, og vi tør ikke selv handle, fordi vi frygter for konsekvenserne. De her unge rødder ved jo, hvor vi bor, og hvad er så deres næste skridt?"

7-Eleven ændrer åbningstider efter chikane

På Kokkedal Station 800 meter fra Egedalsvænge er der også problemer. 7-Eleven på Kokkedal Station, der hidtil har haft døgnåbent, besluttede i august at lukke hver aften klokken 23. Den ændrede lukketid skyldes trusler, chikane og åbenlyse butikstyverier, som gør de ansatte utrygge.

"Vi har valgt i en periode at holde lukket om natten af hensyn til både medarbejdernes og kundernes sikkerhed. Vi har været nødsaget til at reagere," forklarede salgschef Tanja Jacobsen fra 7-Eleven efterfølgende til Frederiksborg Amts Avis. 

Ifølge Frederiksborg Amts Avis skyldes utrygheden en gruppe på 15-20 unge, som chikanerer personalet med trusler, voldsom opførsel samt åbenlyse butikstyverier. Desuden bliver der ifølge avisens oplysninger solgt hash omkring stationen.

"Det er grupperinger af unge mennesker, som opfører sig forkert både i ventesalen og over for personalet og på stationen," siger Tanja Jacobsen til avisen.

Indehaveren af Kebabstationen, som også har adresse på Kokkedal Station, beklager begrænsningen af 7-Elevens åbningstider.

"Jeg synes, det er rigtig ærgerligt. Jeg håber for stationen og for kunderne, der jo ikke kun kom fra Kokkedal, men også fra Hørsholm og andre steder, at de åbner igen," siger Sephadar Safaei til Frederiksborg Amts Avis. 

Kebabstationen lukker til hverdag klokken 22, men holder om fredagen åbent til klokken fire om natten. Sephadar Safaei har ifølge Frederiksborg Amts Avis ikke overvejet at ændre åbningstiden som følge af uro.

"Jeg har arbejdet som ssp- og ungekonsulent i sin tid, så jeg snakker med de unge, hvis der opstår problemer," siger Sephadar Safaei til avisen.

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg