"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Amerikansk popstjerne bøjer sig for islamisk pres efter beskyldninger om blasfemi

1. marts 2014 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Den amerikanske popsangerinde Kate Kerry har fjernet en sekvens fra en musikvideo, som muslimske organisationer har fundet stødende for muslimer. Men Kate Perry er ikke den eneste internationale kunstner der har måttet indrette sig efter den islamiske verdens normer. 

Popsangerinden Katy Perry, der er en af USA's mest succesfulde kunstnere og i øvrigt verdens mest fulgte person på det sociale netværk Twitter, har valgt at fjerne et element fra sin ny musikvideo, da det blev udlagt som blasfemisk af muslimer.

I videoen til nummeret Dark Horse optræder Katy Perry som en egyptisk dronning i stil med Kleopatra. En tredjedel inde i videoen er der en sekvens, hvor Perry præsenteres for en række bejlere. En af disse bejlere bærer et halssmykke med ordet Allah. Med et lyn lader Perry bejleren går op i flammer, og halssmykket med teksten Allah forsvinder med ham.

Det optrin fandt Shazad Iqbal fra Storbritannien blasfemisk, så han startede en underskriftsindsamling på nettet, hvor mere end 65.000 har skrevet under, for at få fjernet videoen fra nettet. Det er ikke lykkedes at få fjernet videoen, men sekvensen, hvor bejleren og Allah-halssmykket går op i flammer og bliver til sand, er bortredigeret fra den version af Dark Horse, der nu er tilgængelig på nettet. Hverken Katy Perry eller YouTube, der huser videoen, har ønsket at kommentere på sagen, så det vides ikke, hvem, der har truffet den endelige beslutning om at bortcensurere sekvensen.

Inden sekvensen blev fjernet udtalte Unik Salihu fra Sverige til et nyhedsbureau:

"Jeg er muslim og synes, det er krænkende. Vil hun (Katy Perry, red.) starte en krig mod muslimer? Videoen er krænkende for os og skal fjernes, før noget sker."

Det er ikke første gang, at Katy Perry udsættes for muslimsk pres. Da et tidligere album skulle udgives i Saudi Arabien, måtte Perry ændrer coveret, så hun tog sig mere tækkelig ud. Det er i øvrigt standardpraksis, at vestlige popstjerner censureres, når deres udgivelser skal sendes ud i muslimske lande. Således er Kerrys kollega sangerinden Mariah Carey ofte blevet iklædt mere tækkelige gevandter ved hjælp af Photoshop, når de originale covers har indeholdt for megen bar hud i forhold til kravene på de islamiske markeder.

Vil du kigge under burkaen?

I oktober sidste år blev sangerinden Rihanna bedt om at forlade området foran Sheikh Zayed Grand Mosque i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater efter at have poseret foran moskeen iført sort buksedragt og tørklæde. Selvom Rihanna var tækkeligt klædt efter sangerindens standard, blev hun bortvist, da repræsentanter for moskeen fandt hendes optræden stødende, og da hun efterfølgende postede fotografierne fra moskeen på sin Twitter profil, faldt det ikke i alles smag. Nogle brugere mente, at Rihanna udviste mangel på respekt ved at posere forførende foran en moske.

Andre vestlige popstjerner har også vakt opmærksomhed ved at appropriere islamisk religiøs beklædning. Madonna er blevet kritiseret for at bære en slags maske, der gav mindelser om en niqab, mens Lady Gaga, der har optrådt i burka som et fashion statement  og er ophavskvinde til udtrykket burqa swag, fik kritik i kølvandet på singlen Aura (Burqa), hvor hun rapper: "Do you wanna see me naked, lover? Do you wanna peak underneath the cover?" 

Det blev af mange muslimer opfattet som stødende, mens multikulturalister mente, at Lady Gaga gjorde sig skyldig i en upassende kulturel appropriation ved at iføre sig en klædedragt, som hun ifølge disse ikke havde nogen andel i.

Eksemplerne viser, at den islamiske verden i stigende grad søger indflydelse - og lykkes hermed - på vestlig mainstream kultur.

 

 

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg