"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Temperaturen tages på ytringsfriheden i Danmark

14. januar 2015 - Artikel - af Katrine Winkel Holm

Trykkefrihed er blevet opfordret til at bringe Jyllands-Posten Muhammedtegninger. Det gør vi som en selvfølge, men undrer os over, at der ikke er flere, der følger opfordringen.

I dag udkommer Charlie Hebdo med et nyt nummer og som en gestus overfor det ukuelige magasin bringer Trykkefrihed.dk Jyllands-Postens oprindelige Muhammedtegninger fra 2005.

Opfordringen kom fra de to redaktører fra magasinet Doxa, Lasse Marker og Mads Aagaard, der skrev følgende:

”Angrebet på Charlie Hebdo er et angreb på os alle. Derfor er det alles kamp, og derfor må alle være med til at forsvare ytringsfriheden, som er grundstenen i vores demokrati. Alt for længe har JP, Charlie Hebdo og ganske få andre medier, der efter 2005 bragte JP’s Mohammedtegninger, alene båret risikoen for at blive udsat for terrorangreb. Derfor bør alle medier bringe tegningerne. Både for at sprede risikoen og for at garantere retten og friheden til at bringe tegningerne i praksis.”

Det er indlysende rigtigt, så selvfølgelig vil vi i Trykkefrihedsselskabet gerne yde vores støtte til dette initiativ ved at vise tegningerne igen.

Vi ved godt, at de store danske dagblade ikke længere vover at gøre det samme.

Lad os nu bare være ærlige og indrømme, at Muhammed for længst er blevet medredaktør på aviserne i Vesten. Tag f.eks. sidste uge: Havde verden været normal, ville alle aviser have genoptrykt Jyllands-Postens oprindelige Muhammedtegninger, simpelthen fordi de var en del af ugens vigtigste nyhedshistorie.

Truslerne mod Charlie Hebdo indledtes jo, da satiremagasinet stillede sig skulder ved skulder med Jyllands-Posten under Muhammedkristen. Den slags plejer man at dokumentere. Når ingen alligevel gjorde det, skyldes det selvfølgelig frygten for vold. Med andre ord:

De store aviser i Danmark efterlever nu, mere eller mindre modvilligt, islams traditionelle normer for, hvordan man afbilder Muhammed. Så langt ud er vi kommet efter knap 10 års Muhammedkrise.

Pennen er ikke stærkere end sværdet.

Men når de store aviser ikke tør, vil det være fint, hvis de mindre medier tør vise flaget og sætte en standard. Hvis der er mange nok, vil det gøre indtryk, og vise at viljen til konkret - og ikke bare abstrakt og omkostningsfri  – støtte til ytringsfriheden er intakt.

Trykkefrihedsselskabet ene på skansen?

I skrivende stund er Trykkefrihed.dk det eneste online-medie, der følger Doxas opfordring.

Jeg må indrømme, at det kommer bag på mig, at frygten er stor. Det kan heldigvis nå at ændre sig.

Det ville da f.eks. klæde Doxa selv, for ikke at tale om Den Korte Avis, at gøre alvor af de store ord om ytringsfriheden.

På samme måde går jeg som en selvfølge ud fra, at Fri Debat, der tæller prominente ytringsfrihedsforkæmpere som Jacob Mchangama, Frederik Stjernfelt og Jens Martin Eriksen, vil vise Muhammedtegningerne på deres hjemmeside

For når man opfordrer andre til at trykke tegningerne, må man som en selvfølge selv vise mod til at gøre det samme, ikke sandt?

Doxa skal have ros for at tage dette initiativ, der tager temperaturen på ytringsfriheden i Danmark, og viser hvem, der tør, og hvem, der ikke tør, sætte handling bag de mange store, smukke Je suis-formuleringer.

Vi følger spændt udviklingen, men er forberedt på, at resultatet bliver særdeles nedslående.