"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Lad ikke ekstremister styre vores liv

1. februar 2006 - Artikel - af Nasim Rahnama

Jeg forstår egentlig ikke den teori, som siger, at man skal respektere andres tro! Hvorfor skal man det? Nej, man skal kun respektere mennesker og ikke deres tro

Der er nogen, der siger at det gør ondt at være muslim i Danmark, Men jeg synes, at det gør ondt på os alle sammen, uanset om man er muslim eller ej. Det gør ondt at se, at det danske samfund er blevet delt i to, et muslimsk og et dansk. Det gør ondt at se, at verden er blevet delt i to, Østen og Vesten. Det gør ondt at se, at en religion og religiøse følelser og magter kan skabe en sådan uro rundt omkring i verden. Det gøre ondt, når man ved, at man ikke kan kommunikere på samme måde som før, fordi ingen må føle sig krænket, og fordi man skal tænke sig godt om, inden man åbner munden.

Desværre er der nogen, der ikke har lært at tolerere kritik af deres religion. Det bør ikke være så vanskeligt at forstå, at det der er helligt for nogen, ikke er helligt for alle andre, og derfor skal man kunne kritisere og diskutere alle ideologier (religioner). Det har man også gjort med alle religioner undtagen islam! Jeg forstår egentlig ikke den teori, som siger, at man skal respektere andres tro! Hvorfor skal man det? Hvad nu hvis nogen tror på nazismen? Skal man respektere det? Nej, man skal kun respektere mennesker og ikke deres tro. Alle har selvfølgelig ret til at tro på, hvad de vil, men de kan ikke kræve, at alle skal have respekt for det, de tror på.

Der skal være grænser for ytringsfrihed, siger de, men hvem skal sætte disse grænser? Danskere eller muslimer, Vesten eller Østen, imamer eller Anders Fogh?

Hvis ytringsfriheden skal begrænses, hvordan skal man så vide, hvad man kan skrive, sige eller tegne for denne sags skyld? Der vil altid være nogen der er uenige i ens synspunkter.

Danskere og indvandrere

Der er rigtig mange danskere med anden etnisk baggrund, som ikke i deres hverdag tænker så meget over, at de er indvandrere. De fungerer i samfundet som alle andre borgere, men på grund af sagen om Muhammed-tegningerne bliver de nødt til at tænke på deres etniske baggrund en ekstra gang. Uanset om man kan lide det eller ej, bliver man betragtet som muslim og derfor som farlig. Mange muslimer er lige så meget muslimer, som alle andre danskere er kristne, og der findes også mange indvandrere, som ikke engang er muslimer. Der er mange herboende muslimer, som ikke føler sig repræsenteret af islamiske organisationer og imamer, og som ikke bryder sig om at blive sammenlignet med de religiøse kræfter. Dette problem går os indvandrere med mellemøstlig baggrund, som ikke er muslimer, på nerverne, men på grund af vores udseende bliver vi betragtet som muslimer. Vi er ikke repræsenteret noget sted.

Jeg forstår egentlig godt, hvordan danskerne har det, når de ser, at der bliver sat ild til deres ambassader i udlandet. Det er noget skidt, men fordommene både fra danskernes og muslimernes side er vokset så store, at det har gjort dagligdagen sur for mange. Ingen fortjener at gå og være bange for bombeangreb og frygte for deres liv.

Giv ikke efter

Religiøse magter og regeringer har svært ved at forstå, hvordan demokrati og ytringsfrihed egentlig fungerer. De kan ikke forstå, at i et frit land er det ikke staten, der styrer aviserne og medierne. De kan ikke udholde ytringsfrihed eller andre former for frihed, for i deres lande er alt kontrolleret, og når jeg siger alt, mener jeg det bogstaveligt. Alt fra hvad man tager på, til hvad man spiser og hvem man gifter sig med. Også medierne er kontrolleret af staten. Netop i de lande, som har reageret så voldsomt på Muhammed-tegningerne, findes der ikke nogen form for frihed eller menneskerettigheder. Blandt de lande, der har protesteret, er Iran og Saudi Arabien. I de to lande er mange mennesker blevet henrettet, fordi de har

ytret sig på en måde, som landets regering eller højreekstremistiske imamer ikke syntes om.

Løsningen på problemet er efter min mening ikke at give efter. Hvis man gør det, bliver de religiøse kræfter for magtfulde. Det kan være, at det kan dæmpe denne sag, men hvad vil de finde på næste gang? Skal de have lov til at sætte dagsorden for Europa? Absolut ikke. Det skal de ikke få lov til.

Nasim Rahnama er studerende. Hun var initiativtager til underskriftindsamlingen til fordel for Jyllands-Posten i forbindelse med Muhammed-tegningerne.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg