"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Amerikansk universitet takker nej til politisk korrekthed på campus

28. august 2016 - Udkigsposten

Vi kan ikke skærme jer fra virkeligheden, er universitetets direkte besked til førsteårsstuderende. 

Det vakte opsigt, da University of Chicagos rektor John Ellison, i et velkomstbrev rettet mod årets nye studerende, satte klare rammer op for studiemiljøet:

”Vi har ikke de såkaldte ’trigger warnings.’ Vi aflyser ikke oplægsholdere der forelæser om kontroversielle emner. Vi støtter ikke oprettelsen af ’safe spaces.’”

Nye fænomener

Rektoren henviser til de nye former for politisk korrekthed, der er opstået på amerikanske universiteter. ’Trigger warnings’ er forhåndsadvarsel om kontroversielle indslag i undervisningen. ’Safe spaces’ er zoner, hvor eleven kan være fri for læring der kan skabe ubehag. I et ’safe space’ behøver den studerende hverken at forklare eller forsvare sin politik, tro eller skik.

Begge fænomener anklages for at blive misbrugt af interessegrupper til at presse politiske modstandere til ikke at holde forelæsninger på campus.

Ytringsfrihedspolitik

I 2015 formulerede University of Chicago en ytringsfrihedspolitik, der slog fast, at det ikke var universitetets rolle at beskytte de studerende mod tanker og holdninger, som de studerende kunne finde uvelkomne, være uenige i, eller blive fornærmede over.

Juraprofessor Geoffrey Stone fortæller Chicago Tribune, at man bør forberede de universitetsstuderende på den rigtige verden, og at man ikke bør afskærme dem fra de ubehageligheder, de kan møde senere i livet.

 

Kilder. Chicago Tribune. CNN. Chicago Maroon.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg