"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Navnefarcen fortsætter

25. januar 2016 - Artikel - af Uwe Max Jensen

'Hommage til Lars Hedegaard', Uwe Max Jensen, Akryl på lærred, 2016.

Forsvarsadvokat Thorkild Høyer driver klapjagt på pressefolk, der overtræder navneforbuddet mod hans klient.

Trykkefrihedsselskabets tidligere formand, Lars Hedegaard, skal i retten på Frederiksberg 26. februar, fordi han har nævnt sin attentatmands navn i bogen Attentatet. Også Hedegaards forlægger Jakob Kvist fra People’s Press skal give møde i retten. Præst og debattør Kathrine Lilleør, der i en anmeldelse af bogen i Berlingske skrev attentatmandens navn, er også sigtet for at overtræde navneforbuddet i sagen.

Selvom politiet ikke mener, at der er nogen grund til at opretholde navneforbuddet, insisterer forsvarsadvokat Thorkild Høyer på, at navneforbuddet opretholdes. Blandt andet af hensyn til attentatmandens familie som Thorkild Høyer formulerede det, da han medvirkede i søndagens Presselogen på Tv 2 News. Derfor ruller navnesagen videre.

Senest har Trykkefrihedsselskabets nuværende formand, Katrine Winkel Holm, fået tilsendt et bødeforlæg på 5000 kroner fra Advokatur Personfarlig Kriminalitet på Politigården. Bødeforlægget er tilsendt Katrine Winkel Holm for som redaktør af Trykkefrihed at have godkendt en artikel, hvor attentatmandens navn fremgår.

Også Radio24syv's journalist Rene Fredensborg risikerer at blive sigtet for at overtræde navneforbuddet, da han i programmet Reporterne i forbindelse med et interview med Thorkild Høyer nævnte attentatmanden ved navn. Radio24syv har efterfølgende rettet henvendelse til retten for at få ophævet navneforbuddet.

I Presselogen omtalte Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen Radio24syv's aktivisme som "grotesk journalistik", mens Jyllands-Postens redaktør Pierre Collignon kaldte det "ansvarsløst og barnagtigt". Senere kom det frem, at også en artikel i Jyllands-Posten, hvor attentatmanden portrætteres detaljeret, men ikke nævnes ved navn, kan være i strid med navneforbuddet, da det foruden den mistænktes navn ikke er tilladt offentligt at gengive den mistænktes stilling eller bopæl, når der er nedlagt navneforbud.

Af artiklen fremgår det, at Lars Hedegaards attentatmand i 2006-2007 arbejdede som sikkerhedsmedarbejder i Københavns Lufthavn. I øvrigt sammen med sin klassekammerat fra Frederiksberg Gymnasium - Rawand Dilsher Taher - der i 2014 rejste til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Rawand Dilsher Taher blev dræbt ved et amerikansk luftangreb i december.

Thorkild Høyer talte for større ytringsfrihed

Da Thorkild Høyer i 2014 forsvarede terrordømte Sam Mansour (tidligere kendt som Said Mansour, red.), plæderede Høyer for frifindelse af Mansour under henvisning til ytringsfriheden. Under sin procedure i terrorsagen, der endte med, at Mansour blev idømt fire års fængsel og udvisning af Danmark for bestandig, brød Høyer i øvrigt i gråd.

Thorkild Høyer er tidligere medlem af Kommunistisk Arbejderparti - et maoistisk orienteret venstrefløjsparti, der blev stiftet i midten af 1970'erne. Også Jørgen Ramskov, der i dag er administrerende direktør for Radio24syv, var i en periode medlem af Kommunistisk Arbejderparti. Jørgen Ramskov risikerer i øvrigt at blive sigtet for overtrædelse af navneforbuddet, da han er chef for journalist Rene Fredensborg, der brød navneforbuddet i sit interview med Thorkild Høyer. Et interview, der endte med, at Thorkild Høyer knaldede røret på.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg