"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ekspert: Afskaffelse af retsforbeholdet kan true ytringsfriheden

11. november 2015 - Udkigsposten

Screenshot, Westworld.

Danskerne skal til stemmeurnerne d. 3. december og stemme om afskaffelse af EU-forbeholdene. Men nu advarer en ekspert, at danskernes ytringsfrihed bliver truet ved et tættere retssamarbejde med EU, skriver Jyllands-Posten.

Det er Thomas Elholm, juraprofessor og institutleder på Syddansk Universitet, der kommer med de opsigtsvækkende oplysninger. Særligt bekymrende er direktivet om den europæiske efterforskningskendelse, der er en del af retssamarbejdet.  Hvis danskerne stemmer JA til afskaffelse af forbeholdene, så bliver vi en del af dette, set fra ytringsfrihedens side - tvivlsomme EU-direktiv.

Positiv-listen
Direktivet vil direkte tvinge dansk politi til at efterforske petitesse-sager, der ikke er ulovlige på dansk jord. EU har en såkaldt positiv-liste, der overtrumfer nationale regler. Står en 'forbrydelse' på listen, så er dansk politi tvunget til at bruge resurser på efterforskning.

Bliver en dansk statsborger anmeldt af en udenlandsk EU-statsborger, så tages positiv-listen i brug. Dette kan tvinge dansk politi til overvågninger, aflytninger og afhøringer af danske statsborgere, som så senere kan bruges mod dem i en udenlandsk retssag.

På positivlisten står bl.a. forbrydelserne 'racisme og xenofobi', men der er stor forskel på, hvordan de forskellige lande definerer sådanne begreber, advarer lektor på Syddansk Universitet, Birgit Feldtmann, til Jyllands-Posten.


Kilder: Eur-Lex. JP.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg