"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Sverige: Kunstmuseum udstiller malerier med advarselsskilte

27. august 2015 - Udkigsposten

Nils Dardel (1888-1943). Tv. Svarta Diana'. Th. 'Huvudjägarens eftermiddag'.

Vi kender advarselsskiltene fra cigaretpakker. Men nu rykker de også ind i kunstmuseerne i vores politisk korrekte naboland.

Kunstneren Nils Dardels (1888-1943) værker udstilles til og med 6. september på Moderna Museet i Malmø. To af værkerne er blevet forsynet med advarselsskilte, skriver Ystads Allehanda.

Det ene værk ved navn ’Sorte Diana’ forestiller jagtens gudinde, en sort kvinde, som befinder sig i en jungle. Ved værkets ene side sidder et advarselsskilt med teksten: ”Vi er opmærksomme på den stereotype fremstilling af Diana, og det er ikke en holdning Moderna Museet Malmö deler. Maleriet blev fremstillet i 1924, og selv om Nils Dardel med stor sikkerhed ikke var racist, så arbejdede han i en tid med andre værdigrundlag end dem vi har i dag. [...]”

Det andet værk hedder ’Hovedjægernes eftermiddag’ og forestiller en hovedjæger. Ved dette maleri har museet sat et skilt med teksten: "Vi er opmærksomme på den stereotype fremstilling af den blodtørstige vilde, og det er ikke en holdning som Moderne Museet Malmö deler [...]"

Museet konsulterede deres ’mangfoldighedsgruppe’ før udstillingen, hvilket resulterede i advarselsskiltene. Derved undgik malerierne at blive bortcensureret fra Dardel-udstillingen. For et par år siden blev billederne udstillet andetsteds i Sverige, dengang uden advarselsskilte.

Man kan se billederne af skiltene her: link.

Louisianas museumschef Poul Erik Tøjner, Glyptotekets kommunikationschef Jakob Fibiger Andreasen og chefen for Danmarks Nationalmuseum Per Kristian Madsen tager allesammen afstand fra Moderna Museets fremgangsmåde.

Links: Moderna Museet. Ystad Allehanda.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg