"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Venstreekstremist dømt for at true Trykkefrihedsselskabet

26. marts 2015 - Udkigsposten - af Torben Mark Pedersen

Trykkefrihedsselskabets Dan Park-udstilling på Østerbro. Foto. Thomas A. Fog.

En forhenværende SFU'er ved navn Peter Hoffmann er blevet dømt for at true Trykkefrihedsselskabet til ikke at udstille Dan Parks billeder.

Peter Hoffmann havde sendt en besked til Trykkefrihedsselskabet, hvor han skrev: ”Hvis de billeder med de racistiske tegninger bliver udstillet, så sætter jeg ild til bygningen ! Han er ikke velkommen i Danmark ! Jeg vil ikke finde mig i at mit land bliver overfyldt af racisme !” Truslen kan læses her.

Dan Park var i Sverige blevet idømt et halvt års fængsel og en stor bøde for at udstille nogle plakater, som dommeren mente var udtryk for en hetz mod en folkegruppe, svarende til overtrædelse af den danske § 266b. Da vi i Trykkefrihedsselskabet mener, at alle den slags hate-speech paragraffer burde ophæves, og at vi skal tillade det frie ord, gik Trykkefrihedsselskabet ind i sagen om fængslingen af Dan Park, først ved at arrangere en demonstration foran den svenske ambassade, og efterfølgende ved at arrangere en udstilling af Dan Parks forbudte billeder, så alle ved selvsyn kunne se, hvad man kan blive dømt for i Sverige.

Oprindelig var det planen at udstille billederne i Hornslets galleri i Bredgade, og det var efter annonceringen af dette, at Peter Hoffmann truede Trykkefrihedsselskabet med at sætte ild til bygningen. Et par dage senere blev galleriet rent faktisk udsat for hærværk, og Hornslet blev udsat for dødstrusler mod sig selv og sin familie. Der er ingen grund til at tro, at det også er Peter Hoffmann, der stod bag hærværket og dødstruslerne, men dødstruslerne fik Hornsleth til at trække sig som gallerist, men Trykkefrihedsselskabet trak sig ikke, og det endte med, at billederne i første omgang blev udstillet på Christiansborg og siden i et lille kælderlokale på Østerbro. Under massiv politibeskyttelse.

Peter Hoffmann blev idømt 40 dages betinget fængsel og 60 timers samfundstjeneste, afgjorde Retten i Holbæk onsdag.

Ifølge Berlingske nemærker specialanklager Anja Lund Liin, at det er en skærpende omstændighed, at truslerne var et angreb på ytringsfriheden.

»Det er altid en alvorlig sag, når nogen fremsætter trusler over for andre, men i denne sag er det en særligt skærpende omstændighed, at truslerne har baggrund i andres lovlige ytringer i den offentlige debat,« siger Anja Lund Liin i en pressemeddelelse.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg