"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

John Cleese: Vi har mistet frihed

16. marts 2015 - Udkigsposten

Monty Python under optagelserne af Life of Brian - Et herrens liv. Foto: rogerebert.com

TV 2 har interviewet den engelske skuespiller, der er kendt fra gruppen Monty Python.  Budskabet er nedslående: Det frie rum er indskrænket, og kunstneriske udfoldelser kan i dag være decideret livsfarlige.

 

TV 2 interviewede John Cleese til et tv-indslag der blev sendt d. 15. marts. Det skete i forbindelse med udgivelsen af skuespillerens selvbiografi.  Den 75-årige komiker reflekterede i tv-udsendelsen over satirens vilkår dengang og nu.

Cleese som religiøs dommer til en stening. Life of Brian, 1979.

Selvcensur

I interviewet på TV 2 fortæller Cleese: ”Hvis jeg skulle lave satire, så ville jeg mødes med nogle der havde forstand på det, og spørge: Hvis jeg laver en bestemt vittighed, kan jeg så blive slået ihjel?” Komikeren fortæller, at det er et nyt fænomen. Tidligere skulle man ikke bekymre sig om den slags.

Tabt frihed

Cleese begræder udviklingen og fortsætter: ”Jeg er skuffet over at en masse gode ting er gået tabt. Den ægte livskraft er forbundet med afslapning, spontanitet, glæde, latter og kreativitet. Disse ting er de bedste ved hverdagen. Men, de (værdierne) bliver presset, presset og presset, ind i et stadigt snævrere rum.”

John Cleese, her som romersk centurion, inspicerer de korsfæstede. Life of Brian, 1979.

Vold

Cleese erindrer, at Monty Python i forbindelse med premieren på den kristendoms-satiriske film Life of Brian (1979) oplevede protester. Civiliserede og ordentlige protester. Forskellen mellem dengang og nu er, at der i vores tid er reel fare for fysisk vold. Det var der ikke dengang, oplyser Cleese.

 

- John Cleese formoder, at man ikke længere kan lave religionskritiske film.

Se hele interviewet her.

 

Kilder: TV2. Life of Brian, IMDB.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg