"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Det Internationale Presseinstitut: Danmark skal genoverveje bevarelsen af blasfemiparagraffen

10. marts 2015 - Udkigsposten

International Press Institute, Facebook.

Det Internationale Presseinstitut, IPI, kritiserer den danske regerings beslutning om at beholde forbuddet mod blasfemi.

Blasfemiparagraffen

Den danske regering valgte i slutningen af februar at beholde blasfemiparagraffen, ovenpå en rapport udarbejdet af Straffelovrådet. En af Straffelovsrådets konklusioner var, at § 140 i straffeloven ikke begrænser ytringsfriheden, da den ikke forhindrer kritik af religion og religiøse dogmer. Hvis loven ophæves kan det føre til afbrænding af bibler og koraner, advarer de.

Men det vil styrke ytringsfriheden at sløjfe blasfemiparagraffen, tilråder IPI i en pressemeddelelse d. 9. marts.

Forældet bestemmelse

”IPI er skuffet over den danske regerings beslutning om ikke at afskaffe paragraf 140. Det er en forældet bestemmelse, som ikke har nogen logisk plads i en pluralistisk, demokratisk samfund, ” skriver de i pressemeddelelsen. "Selv om man er overbevist om, at bevarelsen af paragraffen ikke hindrer ytringsfriheden, så skulle Danmark overveje symbolværdien i denne type bestemmelser. Danmark, kendt for sin ytringsfrihed, burde sætte et stærkere eksempel overfor resten af verden ved at genoverveje sin beslutning."

Læs hele pressemeddelelsen her: International Press Institute.

Fakta:

Ifølge en PEW-undersøgelse fra 2012, har kun 16 % af de europæiske lande blasfemilove.

”§ 140. Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.”

Henvisninger: International Press Institute. Straffelovrådet – Den Store Danske. Straffeloven. Pew.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg