"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Tyrkiet: Kvinde risikerer op til to års fængsel for satirisk digt

26. februar 2015 - Udkigsposten

Merve Buyuksarac, Twitter.

Merve Buyuksarac, kendt som Miss Tyrkiet 2006, risikerer en fængselsdom for at fornærme Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan.

Smædevise

Buyuksarac delte sidste år et satirisk digt om præsidenten på sin Instagram-konto. Instagram er et populært socialt medie, hvor der primært deles billeder. Digtet 'The Master's Poem' var en satirisk gendigtning af Tyrkiets nationalsang. Versene indeholdt en kritik af Erdogan på rim.

Satiremagasin

Sangen stammer oprindeligt fra publikationen Uykusuz, et af Tyrkiets 20 satiremagasiner. Buyuksarac videredelte opslaget på Instagram, fordi hun fandt det vittigt. Hun understreger, at hun ikke ønskede at fornærme den tyrkiske præsident.

Uykusuz, Twitter.

Afhørt

Buyuksarac blev afhørt af politiet i januar. I sidste uge oplyste hendes advokat, at myndighederne nu vil rejse sag mod Buyuksarac. Hvis hun bliver dømt skyldig, er strafferammen op til to års fængsel.

Følsom præsident

Siden august sidste år er mindst 60 tyrkiske statsborgere blevet sigtet for at have fornærmet Erdogan. For kun et par måneder siden blev en 16-årig skoleelev sigtet for at holde en Erdogan-kritisk tale, skriver Washington Post.

Politik på catwalken. Dosso Dossi Fashion Show, Antalya Expo, Instagram.

Kilder: Washington Post. Instagram. Uykusuz på Facebook.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg